Solar Locus

日光軌跡

Solar Locus 日光軌跡

Office Headquarter

Location:

Program:
Status:
Year:
Design Team:

Tainan, Taiwan

Office Headquarter

Ongoing, Invited Competition First Prize

2020

Cyrus Wong, Louis Liu, Albert Huang, Ming-En Ko, Jeff Huang

This is an interior renovation for a photographer’s residence - an experiment testifying both one and multiple spaces in a living domain. Like camera diaphragms, diverging frames are arrayed along a polarized space between a warm wooden bedroom and a grey photography room. Various programs are sandwiched between juxtaposing walls while strongly adhered to a unified space. The pure choice of material presents a minimalistic aesthetic for a photographer’s home.

 

Unlike typical rowhouses in Taiwan, this unconventional setup offers a new interpretation of living spaces. While spaces in traditional rowhouses are fragmented, this project in contrast emphasizes an open plan where living needs are anchored. Living and working are mixed as a hybrid living product responding to an emerging lifestyle.

項目地點:

項目類型:
狀況:        
時間:

設計團隊:

台灣 台南

企業總部辦公大樓

進行中, 邀請競圖 第一名

2020

Cyrus Wong, Louis Liu, Albert Huang, Ming-En Ko, Jeff Huang

此項目為一位攝影師重新改造位於台南透天厝頂層的居住場所。設計希望探討同時實現單一與多重空間的可能性。設計概念源自於相機光圈,一系列的框架在對比鮮明的自然木材臥室與中性攝影空間之間縱向排布, 層疊的框架開孔逐漸擴張。兩極之間依次佈置著各種生活場所。這些場所嵌入到框架之間,同時緊扣著中心的通道,確保空間的整體性。簡約的材料組合為攝影師之家打造極簡的美學風格。

有別於台灣常見的透天厝佈局,此設計對居住空間提出了新的演繹方式。傳統的透天厝空間比較分散零碎,有鑑於此這個設計提倡通過開放式平面串聯著各種生活場所。居住和工作不再是分割的空間,模糊的界面帶來耳目一新的生活空間,同時迎來一種新穎的生活方式。