Linear Garden 長型襌居

Linear Garden 長型襌居

A Continuous Living Experience

Location:

Program:
Status:
Year:
Design Team:

Shanghai, China

Residential

Completed

2018

Cyrus Wong, Shirley Woo, Jacky Tang, Ming-En Ko

Linear Garden is an interior renovation for a 40 sqm residence in Shanghai. It is designed for a young couple who wish to comprise both warm natural and cold industrial interiors within the space.

 

Instead of implementing two distinct ambiences in this small apartment, the design seeks to create a gradual shift of moods on a daily life basis. An overall gradation of tone from light to dark, from warm to cold, is set along the rectilinear space with the application of different materials. Various daily programs are arranged sequentially within each specific zoning designated by partition walls.

Discrete as it seems, the linear sequence of programs are all cohered towards two important ‘Spatial Connectors’. First is a continuous strip of white gravels aligned with a neutral passage that allows for circulation between programs. Second is a linear counter of consistent height piercing through all the spaces, offering functional needs like bookshelves in bedroom, cabinets in kitchen, make-up desk in walk-in closet. Rooms share common within discrepancy.

The design also aims to incorporate exterior elements into interior space, especially in a tiny living realm. By introducing the strip of white gravels, the floor slab has been set free from the bounding walls. The slab then becomes a living platform floating on a garden domain. The border of interior space is no longer distinct. Moving along the linear space is like ambling in a zen garden, creating a new experience of living.

項目地點:

項目類型:
狀況:        
時間:

設計團隊:    

中國 上海

住宅

完工

2018

Cyrus Wong, Shirley Woo, Jacky Tang, Ming-En Ko

長形禪居 是一個位於上海約40平米的家裝設計。委託的年輕夫婦希望在小小的空間裡同時實現暖和明亮與暗冷工業兩種室內氛圍。這項要求為設計提出基礎性的問題,如何在狹小的日常空間裡既能保證整體性,又能自然的體現兩種室內氛圍過度?

現存的長條線性空間被定義為兩個主要區域 – 南側作為陽台和臥室; 北側作為開放式廚房和衣帽間。順序的功能佈局通過兩個‘空間連接元素’緊密凝聚。首先是利用連綿不斷的白卵石鋪砌出一條中性的通道,串聯所有功能空間。其次是設置高度一致的長條形體塊並貫穿所有空間,作為不同房間的功能構建,包括臥室的書櫃,廚房的櫃檯,衣帽間的梳妝台等。兩個主區域的材料配搭簡單,並通過共有的走道白牆產生相互關聯。整體色調從南到北體現出暖到冷,亮到暗的逐漸變化。