Guangzhou Art Museum

廣州美術館 

Guangzhou Art Museum 廣州美術館 

Cultural Oasis

Location:

Program:
Status:
Year:

Floor Area:
Design Team:

Guangzhou, China

Museum

Conceptual Design

2014

80,000

Christian Kerez Zürich AG

The design of the Art Museum focuses on the relationship between the park and the architecture, between exteriority and interiority.

 

The museum possesses the quality of the Chinese Taihu stones in which inside and outside, object and void, architecture and space become an inseparable complex unit.

 

A large dome-shaped atrium is set at the center of the museum, allowing the extention of natural elements from the park into the architecture. It is an exterior-interior public space where one can sit by the river with trees, lie down on a grassfield with rocks. It creates a new form of museum experience.

 

This public space will bring together nature, architecture, landscape and people to expand Lignan culture to the new scale of Guangzhou.

項目地點:

項目類型:
狀況:        
時間:  

建築面積:     設計團隊

中國 廣州

美術館

概念設計

2014

80,000 平方米

Christian Kerez Zürich AG

廣州美術館的設計探討自然與建築、室外與室內空間的關係。

 

建築本身蘊含著一種中國石頭的特質:形狀奇特的太湖石。其內與外、實與虛混為一體,營造出一些神秘的空間。建築與空間成為一個不能分割的結合體。

 

美術館的中庭是一個巨型的圓頂,在其上有幾個對外的開口,容讓中央公園中的自然元素伸延至建築之中。這既是一個室內又是室外的公共空間,內外的分界變得模糊。置身其中,既能躲在河邊的樹蔭下迎著微風,又能躺在草地上與大石同眠。人的活動已突破一般的美術館的設定,人與自然的互動成為另一種的美術。

 

這個公共空間將自然、建築、景觀及人民連在一起,在廣州這片土地上將嶺南文化擴展至一個新的領域。